Daha önce genel olarak voleybol oyununun ne olduğunu ve nasıl oynandığını “Voleybol Nedir? Nasıl Oynanır?” başlıklı yazımızda incelemiştik. Bu yazımızda ise bir voleybol maçında en çok kullanılan savunma yöntemlerinden biri olan blok yapmayı inceleyeceğiz. Voleybolda blok nedir? Nasıl yapılır? Kuralları ve çeşitleri nelerdir? Bu soruların cevapları ile birlikte blok yapmanın diğer tüm detayları için yazımıza geçelim.
Voleybolda Blok Nedir?
Voleybolda blok, voleybol maçı izleyenlerin sıkça “blok koymak“, “blok yapmak” veya “bloklamak” şeklinde duyduğu bir kavramdır. İzlediğimiz spor dalının kurallarını detaylıca bilmek seyir zevkimizi arttıracaktır. Voleybolun seyir zevkini yükselten şık hareketlerinden biri de blok yapmaktır.
Voleybolda blok, karşı takımın hücumunu durdurmak amacıyla smaç vuruşuna karşılık yapılan bir savunma hareketidir. Voleybolda sadece ön hat oyuncularının bloğu tamamlamasına izin verilir.
Blok Nasıl Yapılır? Kuralları Nelerdir?
Bloğa başlangıç pozisyonunda bekleyen sporcunun ayakları omuz genişliğinde açık, omuzları fileye paralel, vücudu fileden 40 santimetre kadar uzak ve kollarının dirsekten bükülü olması da blok kurallarındandır. Blok için hazırlanan voleybol oyuncusunun parmakları açık ve vücuduna yakın, gözleri topta ve hücum oyuncusundadır.
Voleybolda blok esnasında durarak sıçrama tamamen dizlerden yapılır. Kollar gergin, parmaklar açık ve her iki baş parmağı birbirine yakındır. Kollar yukarıya uzanır ve sonra aynı noktaya düşülür.

Voleybolda blok, eğer birbirine yakın iki ya da üç oyuncu tarafından yapılırsa buna “kolektif blok” denilir. Kolektif blok, bloğa yakın iki ya da üç oyuncudan birinin topa değmesiyle tamamlanır.
Blokçunun, rakibinin hücum vuruşundan önce ya da rakibiyle aynı anda oyun boşluğundaki topa değmesi hatalı blok olarak değerlendirilir. Bir geri hat oyuncusunun bloğu tamamlaması ya da tamamlanmış bir bloğa katılması, bloğun geçersiz sayılmasına neden olur. Aynı şekilde rakibin servisini bloklamak da blok yapma hatası olarak kabul edilir. Ayrıca top bloktan saha dışına gönderilirse, libero oyuncusu ferdî ya da kolektif blok teşebbüsünde bulunursa blok hatalı yapılmış sayılır. Hatalı blok ise rakip takımın puanına +1 sayı olarak yansır.

Voleybolda blok; denge, sıçrama ve refleks gerektiren temel hareketlerdendir. Ülkemizde Türkiye Voleybol Federasyonu (TVF) tarafından organize edilen lig maçlarında da sıkça görebileceğiniz bir savunma yöntemidir. Konuyla ilgili her türlü soru, görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz. Bununla birlikte iletişim sayfamızdaki formu doldurarak ya da admin@sporoptik.com e-posta adresinden mail göndererek bizlere ulaşabilirsiniz.