“Bağımlılık” kelimesi bile insanın canını sıkmaya yeter değil mi? Çünkü herhangi bir kişiye, nesneye ya da başka bir olguya bağımlı hâle gelmek denince, kötü bir alışkanlık sahibi olmak ile aynı anlama geldiğini anlıyoruz. Bunları bilmemize rağmen neden bağımlı oluyoruz? Ya da nasıl bağımlı oluyoruz? Bağımlılığın tanımı nedir? Tedavi edilebilir mi? Bu ve bunun gibi daha bir çok soruya yanıt aramak istediğinizden eminim. Öyleyse devam edelim…
Bağımlılık Nedir?
Bağımlılık denilen kavram aslına bakarsanız tamamen kontrol mekanizması ile paralel olarak değerlendirilmesi gerekir. Çünkü bağımlı olmanın tanımı yapılırken denir ki; “Kişinin kullandığı madde ya da yaptığı eylemlerin üstündeki kontrolünü kaybetmesi ve onsuz bir yaşam sürememeye başlamasıdır.” Bu tanımdan da anlaşılabileceği gibi, kontrol mekanizması çok önemli bir faktördür. Bu tanımı okuyunca şu soru da akıllara takılmıyor değil! Alışkanlık ile bağımlılığın arasında ne fark var?
Alışkanlık dediğimiz kavram bağımlılığın biraz daha masum hâli diyebiliriz. Yani bağımlılık, alışkanlığın bir üst versiyonudur. Yani daha kuvvetli hâlidir. Alışkanlıklardan küçük bir mücadele ile vazgeçmeniz mümkündür fakat bağımlı olduysanız, kurtulmanız maalesef bu kadar basit olmuyor. Çünkü bu bir “süreç” işidir. Yani bir madde ya da eylemle;
- önce tanışırsınız,
- sonra kullanmaya ya da yapmaya başlarsınız,
- sonra alışkanlık gelişir,
- en sonunda da bağımlılık gelişir.

Peki Bağımlı Kime Denir?
Alışkanlık ve bağımlılığın arasındaki farktan bahsettikten sonra artık bağımlı olan bir kişinin özelliklerinden, kısacası kim olduğundan bahsedebiliriz. Eğer bir kişi;
- Kullandığı madde ya da yaptığı eylemi arttırıyorsa,
- Yoksunluk belirtisi (depresyon – kramp) yaşıyorsa,
- Maddenin alımı ya da eylemin yapılması ile rahatlıyorsa,
- Ruhsal, bedensel, ekonomik ve sosyal zararlar görüyorsa,
- Sorumluluklarını ihmal ediyorsa O KİŞİ BAĞIMLIDIR !!!
Nasıl Baş Edeceğiz? Tedavisi Var mıdır?
Bağımlılık ile baş etmenin aslında ilk yolu bağımlı olmamaktır. Çünkü bağımlı olduktan sonra vazgeçmek, ayrı kalmak ya mümkün olmuyor ya da geçici ayrılıklardan sonra muhakkak tekrar dönülüyor. Ama bağımlı olduysanız ne yapmalısınız? Kesinlikle tedavi olmalısınız, çünkü tedavisi var. Öncelikle psikolojik tedavi ile birlikte, bazı sağlık kurumlarının ilgili birimlerinden destek alabilirsiniz. Bunun için hastanelerin ya da üniversitelerin psikoloji/psikiyatri birimlerine ilk başvurunuzu yaptıktan sonra, gerekli yönlendirmeleri zaten hekiminiz yapacaktır.
Bağımlılıklarınızdan kurtulmanın zamanı gelmedi mi artık? Çünkü bağımlılık ÖZGÜRLÜĞÜ ÇALAR, SAĞLIĞI BOZAR ve ÖLÜME NEDEN OLUR! Her türlü bağımlılığınızdan bir an önce kurtulmanız dileklerimle…
Konuyla ilgili her türlü soru, görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz. Bununla birlikte iletişim sayfamızdaki formu doldurarak ya da admin@sporoptik.com e-posta adresinden mail göndererek bizlere ulaşabilirsiniz.