Ritmik jimnastik, kadınlara ait olimpik bir branştır. Bireysel ya da takım halinde yarışan sporcular, müzik eşliğinde gösterilerini sergilerler. 19. yüzyılın başlarında bir grup jimnastik sporcusu tarafından basit hareketler şeklinde icat edildi. 20. yüzyılın ilk yarısına kadar gelişerek devam etti ve ilk şampiyonalar düzenlenmeye başladı. 1984 yılında da olimpik bir branş olarak kabul edildi.
Ritmik Jimnastik Gösteri Alanı
“Platform” olarak da adlandırılan döşeli alan, jimnastik yer hareketlerinde kullanılan alana benzer fakat daha geniştir. Jimnastikçiler alanın tamamını kullanmak zorundadırlar.
Kullanılan Teknikler Ve Yapılan Hareketler
Jimnastik hareketleri ile dansın uyumlu bir bileşimi olan ritmik jimnastik branşında, “vücut hareketleri” ve “alet hareketleri” olmak üzere iki temel teknik kullanılmaktadır.
Vücut hareketleri;
- Atlama-Sıçrama
- Denge
- Tek Ayak Üstünde Dönüşler
- Esneme Hareketleridir.


Aletli hareketler ise;
- İp: Dinamiklik gerektiren bir alettir. Sporcular iple atlamalar, sekizler, çevirmeler, rotasyon hareketleri, küçük ve büyük atış çeşitleri yaparlar.
- Çember: Daha çok esneklik ve teknik beceri gerektiren bir jimnastik aletidir. Sporcular çemberle vücutta ve yerde çeşitli yuvarlamalar, rotasyonlu hareketler ve atışlar sergilerler.
- Top: Top gösterilerinde sporcu topun vücudun üzerinde yuvarlanması, sektirilmesi ve yumuşak ritimli hareketler denerler.
- Lobut: İki parça halinde bir jimnastik aletidir. Sporcu lobutları devamlı hareket halinde tutmalıdır. Daireler, vuruşlar, çeşitli asimetrik hareketler, tek ve çift lobut atış teknikleri bulunmaktadır.
- Kurdele: Güç ve koordinasyon gerektiren bir jimnastik aletidir. Kurdele teknikleri; spiraller, zikzaklar, daireler, yüksek atışlar ve bumeranglar şeklinde sayılabilir.
Olimpiyat müsabakalarında her yıl bu aletlerden 4 tanesi ile yarışılmaktadır.
Nasıl Yapılır? Kuralları Nelerdir?
Ritmik jimnastik branşında yarışmacılar, 60 ile 90 saniyelik bir süre içerisinde hareketlerini sergilemeli ve bu hareketler müzik eşliğinde yapılmalıdır. Müsabaka kategorisinde yer alan tüm vücut hareketlerini zorunlu olarak yapmalıdırlar. Hakemler hem gösterinin kompozisyonunu hem de sporcunun gösteriyi sergilemedeki başarısını değerlendirirler.
Esnekliğin ön planda olduğu ritmik jimnastik, ülkemizde de yapılan bir jimnastik branşı olup, Türkiye Cimnastik Federasyonu (TCF) bünyesinde etkinlik ve faaliyetlerini gerçekleştirmektedir. Konuyla ilgili her türlü soru, görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz. Bununla birlikte iletişim sayfamızdaki formu doldurarak ya da admin@sporoptik.com e-posta adresinden mail göndererek bizlere ulaşabilirsiniz.