Önceleri 11’er kişilik takımlar halinde çimde oynanan hentbol, 1950’den sonra yaygın bir salon sporu haline geldi. Hentbolun tarihi geçmişinden “Hentbolun Tarihi ve Gelişim Süreci” başlıklı yazımızda bahsetmiştik. Bu yazımızda ise hentbolun ne olduğunu, nasıl oynandığını, kurallarını, saha ve kale ölçülerini ve daha birçok detayı inceledik.
Hentbol Saha Ve Kale Ölçüleri
Günümüzde 6’sı ortada biri kalede olmak üzere 7’şer kişilik takımlarla oynanmaktadır. Hentbol, 40 metre boyunda ve 20 metre eninde bir sahada oynanır. Sahada 3 metre genişliğinde ve 2 metre yüksekliğinde 2 adet kale bulunur.
Nasıl Oynanır, Kaç Dakikadır Ve Kuralları Nelerdir?
Hentbolda tüm amaç, topu elle rakip takımın kalesine sokmaktır. Takımlar elleriyle pas oyunu yaparak, topu rakip takımın kalesine sokmayı amaçlarlar. Oyun 30’ar dakikalık 2 devre halinde oynanır. Devre arası 10 dakikadır. Hentbolda her takımın biri kaleci olmak üzere 5 yedek oyuncusu bulunur. Takımların oyuncu değiştirme sayısında herhangi bir sınırlama yapılmaz.
Hentbol sert bir spordur. Kurallar çerçevesinde itme, çekme ve sarılmalara izin verilir. Ancak aşırı sert hareketlere müsaade edilmez ve bunu yapan sporculara 2 dakika oyundan çıkma cezası verilir. Bu süre zarfında yerine başka oyuncu giremez. 3 defa 2 dakika cezası almış olan oyuncu oyundan uzaklaştırılır.

Açık ve net bir gol fırsatı faul ile engellendiğinde, faul yapan takım “7 metre” adı verilen atış ile cezalandırılır. Bu atış futboldaki penaltı ile aynı mantıktadır. Kaleye 7 metre uzaklıktan yapılan bu atışta, kaleci topu karşılamak için 4 metre ileri çıkabilir. Golden sonra rakip takım maça başlar ve topu tekrar oyuna sokar.
Hentbol oyununda bir takım, hücum etme anında kaleye yönelmek yerine sürekli pas yapıyorsa buna “pasif hücum” adı verilir. Bu durumun gerçekleşmesi halinde oyun, hakem tarafından durdurulur ve top rakip takıma geçer.
Puanlama Sistemi
Hentbol maçının bitiş anında hangi takım önde ise maçı o takım kazanır. Eşitlik durumunda maç uzatmalara gitmez ve beraberlikle sonuçlanır. Galip gelen takım 2 puan kazanır, beraberlik halinde ise her iki takım da 1 puan alır. Mağlubiyete puan verilmez.
Ülkemizde de oynanan ve sevilerek izlenen bu spor dalı, Türkiye Hentbol Federasyonu (THF) bünyesinde etkinlik ve faaliyetlerini sürdürmektedir. Konuyla ilgili her türlü soru, görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz. Bununla birlikte iletişim sayfamızdaki formu doldurarak ya da admin@sporoptik.com e-posta adresinden mail göndererek bizlere ulaşabilirsiniz.