Tarihteki en eski sporlardan birisi olarak gösterilen güreş, Türklerin de ata sporu olarak kabul edilmektedir. Bu yazımızda güreşin ne olduğunu, nasıl yapıldığını, kurallarını, minderin yapısı ve özelliklerini ve güreşe dair tüm detayları ele aldık.
Güreş Minderinin Ölçüleri Ve Yapısı
Güreşte sporcular, 12 m2‘lik bir minder üzerinde mücadele ederler. Güreş minderinde sarı, kırmızı ve mavi olmak üzere 3 renkli kısım bulunur. 1 metre kalınlığındaki kırmızı daire ile çevrelenmiş sarı bölge, maçın başladığı ve karşılaşmanın geçtiği yerdir. En dıştaki mavi bölge ise “korunma bölgesi” olarak adlandırılır.
Güreşin Kuralları
Güreşçiler, kırmızı ve mavi renklerde, göğüs ve omuzları açıkta bırakan tek parçalı güreşçi mayosu giyerler. Her güreşçi mayosunda bir mendil bulundurmalı ve bunu karşılaşma öncesinde hakeme göstermelidir.
Güreşte amaç, rakibin iki omuzunu birden mindere yapıştırmaktır. Bu duruma “tuş” adı verilir. Minderin kenar kısmında yapılan tuşun geçerli olabilmesi için, rakibin omuzlarının kırmızı alana temas etmesi ve başının mavi renkli korunma bölgesine değmiyor olması gerekir. Korunma bölgesinde yapılan tuş ise geçerli değildir.

Grekoromen ve serbest stil olmak üzere iki ayrı güreş stili vardır:
- Grekoromen: Diğer adı bel üstü stildir. Bu stilde güreşçiler, rakiplerinin bacaklarını tutamazlar.
- Serbest Stil: Bu stilde ise böyle bir sınırlama yoktur. Ancak rakibin kafasını ve boynunu bacaklarla kilit altına almak yasaktır.
Eğer sporcu rakibinin kolunu 90o‘den fazla büker ya da rakibin kafasını iki eliyle tutarsa hakem tarafından uyarı alır.
Güreş müsabakasının bitmesi için sporcunun, rakibinin omzunu mindere değdirmesi ya da rakibinden en az 10 puan önde olması gerekmektedir.
Güreşte Puan Nasıl Kazanılır?
Güreşçinin rakibinin ayaklarından tutarak onu mindere atması veya rakibini yüzükoyun yatırması ona puan kazandırır. Bir güreş karşılaşması 3 dakikalık 2 turdan ve bunlar arasında yer alan 30 saniyelik aralardan oluşur. Puanlar eşit olduğunda karşılaşma 3 dakika daha uzatılır. Eğer bu uzatma süresinde de sonuç değişmezse, jüri ve hakemler birlikte kazananın kim olduğuna karar verirler.
Ata sporumuz sayılan ve Türklerle özdeşleşen bu spor, ülkemizde Türkiye Güreş Federasyonu (TGF) bünyesinde etkinlik ve faaliyetlerini sürdürmektedir. Konuyla ilgili her türlü soru, görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz. Bununla birlikte iletişim sayfamızdaki formu doldurarak ya da admin@sporoptik.com e-posta adresinden mail göndererek bizlere ulaşabilirsiniz.