Futbol sahası hiç şüphesiz, milyarlarca insanın yakından takip ettiği bir saha türüdür. Çünkü üzerinde oynanan oyun, dünyanın en çok izlenen ve ekonomik değeri en büyük olan spor dalıdır. Peki milyarlarca insanın ilgiyle takip ettiği bu oyun, nasıl bir sahada oynanıyor? Boyutları ve diğer özelliklerini biliyor musunuz? Bu yazımızda futbol sahasının zemini, ölçüleri ve diğer tüm özelliklerini ele aldık.
Futbol Sahası Zemini Nasıl Olur?
Futbol sahaları dünyanın hemen hemen her yerinde vardır. Dolayısıyla da her türlü hava koşullarına maruz kalmaktadırlar. Bu sebeple bir futbol sahası inşa edilirken taraftar ve tribün faktörleri ile birlikte, hava koşulları ve buna bağlı olarak da zemin yapısı gözden geçirilir. Bu sebeple dünya genelinde en yaygın kullanılan 3 zemin türünü ele alacağız:
- Doğal Çim: En yaygın olarak kullanılan zemin türüdür. Özel olarak yetiştirilmiş bu doğal çimler, normal hava koşullarında kullanılır ve düzenli olarak bakıldıktan sonra yıllarca kullanılmaya devam eder. Dünya üzerindeki stadyumların yarısından fazlasında doğal çim zemin kullanılmıştır.
- Hibrit Çim: Doğal çimin yapay liflerle güçlendirilmiş halidir. Kök kısmına ilave edilen sentetik lifler sayesinde, doğal çim daha dayanıklı ve daha güçlü bir forma kavuşmaktadır. Spor karşılaşmaları için tasarlanan hibrit çim zemin, son yıllarda özellikle üst düzey futbol kulüpleri tarafından tercih edilmektedir.
- Sentetik (Suni) Çim: Özellikle Kuzey Avrupa yani İskandinavya gibi soğuk iklim ülkelerinde tercih edilen suni çim zemin, sentetik liflerden meydana getirilmiş yapay bir formdur. Doğal çimin kuru ya da zayıf kalacağı soğuk iklimlerde kullanılır. Hava şartlarına göre nispeten daha dayanıklı olan sentetik çim, aynı zamanda bakım maliyetleri açısından da son derece uygundur.

Futbol Sahasının Boyutları
Futbol sahası ölçüleri Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) tarafından belirlenmiştir. Fakat ölçü olarak basketbol ya da voleybol sahası gibi kesin ve net bir ölçü formu kullanılmamıştır. Yani bir futbol sahası şu kadar metre uzun ya da şu kadar metre geniş demek yanlış olur. Dilerseniz bir futbol sahasının içerisindeki tüm ayrıntıları maddeler halinde belirtelim:
- Bir futbol sahasının uzunluğu 90-120 metre, genişliği ise 45-90 metre arasında olmakla birlikte, uluslararası standartlara sahip olarak yapılan bir futbol sahası, 105-120 metre arası bir uzunluğa, 64-75 metre arası bir genişliğe sahiptir.
- Saha genişlemesine bir çizgiyle tam ortadan ikiye bölünmüş ve bu çizgiye “orta çizgi” denilmiştir. Orta çizgi üzerinde, içerisinde başlama noktasının da bulunduğu bir çember yer alır. Yarıçapı 9 metre 15 santim olan bu çembere de “orta yuvarlak” adı verilir.
- İki adet ceza sahası yer alır ve 16,5×40,3 metre ebatlarındadır. Ayrıca ceza sahası (ceza alanı) içerisinde 18,32×5,5 metre ebatlarında bir de kale sahası (kale alanı, altı pas) bulunur. Penaltı noktasının kaleye olan uzaklığı 11 metre olup, penaltı noktasının ceza yayı üzerindeki her bir noktaya uzaklığı 9,15 metredir.
- Kalenin şekli de dikdörtgen bir formda oluşturulmuştur. Genişliği 7 metre 32 santimetre, üst direğin yerden yüksekliği ise 2 metre 44 santimetredir. Tüm direkler eşit boyda olmakla birlikte, çapları 12 santimetreyi geçmemektedir.
- Futbol sahası dört köşeli bir dikdörtgen olduğu için, her bir köşesinde köşe noktaları vardır ve birer bayrakla işaretlenmişlerdir. Ayrıca yine köşelere 50 santimetre yarıçapında çeyrek çember çizilmiştir.
Konuyla ilgili her türlü soru, görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz. Bununla birlikte iletişim sayfamızdaki formu doldurarak ya da admin@sporoptik.com e-posta adresinden mail göndererek bizlere ulaşabilirsiniz.