Ana sayfa » Futbol » Antik Çağ’da Futbol Ve Tarihsel Gelişimi
Antik Çağ'da Futbol Ve Tarihsel Gelişimi

Antik Çağ’da Futbol Ve Tarihsel Gelişimi

Futbol hiç şüphesiz, Dünya’da en çok izlenen ve ekonomik büyüklük anlamında da en güçlü olan spor branşıdır. Tüm dünyada milyarlarca insanın takip ettiği futbolun bu nefes kesen maçları ne zamandan beri var? Hiç düşündünüz mü futbolun ne kadar eski olduğunu? Orta Çağ’da futbolun durumundan Orta Çağ’da Futbol Ve Tarihsel Gelişimi başlıklı yazımızda bahsetmiştik. Gelin şimdi de hep birlikte Antik Çağ’da futbol oyununun tarihsel sürecine birlikte ışık tutalım.

Antik Çağ’da Futbol

Antik Çağ’da futbol oyununun kökeni milattan önceki yıllara kadar uzanmaktadır. Yani milattan önceki yıllarda futbola çok benzeyen oyunların oynandığını söylemek mümkün. Her ne kadar günümüz futbol kurallarının çok uzağında olsa da, oynanış itibariyle futbola son derece benzer yapıları olan oyunlardı bunlar.

Futbol benzeri oyunların ilk görüldüğü yıllar ise M.Ö. 300-200’lü yıllara denk gelmektedir. Yapılan kazılar ve bilimsel araştırmalar, Çin’de eğitim amaçlı oynanan benzeri oyunların varlığına işaret etmektedir. İçerisine kıl ve hayvan tüyleri doldurulmuş olan deri parçalarından yapılmış yuvarlak nesnelerle oynadıkları ve adına “cuju” dedikleri bilinmektedir. Yine bilinen kayıtlara göre bu oyunda, topa elle ve kolla temas etmek yasaktı. Amaç ise, ağaç dallarından yapılmış olan kaleden içeriye topu geçirmekti.

Milattan Sonraki Yıllara Geçiş

Daha sonra “cuju” oyununa çok benzeyen bir başka oyun bulgularına ise Japonya topraklarında rastlanıyor. Milattan önceki yıllarda bulunan kanıtlara çok benzer izler taşıyan bu oyun ise “kemari“. M.S. 7. yüzyılda bulunan bu kanıtlar da gösteriyor ki, futbol maçından ziyade bir eğlence aktivitesi gibi oynanmış “kemari“. Yuvarlak bir alan belirlenmiş ve bu sınırlar içerisinde topu yere düşürmeden bir başkasına göndermekmiş amaç. Aslına bakılırsa bu oyunu halen mahallede çocukların oynadıklarını söyleyebiliriz. Hatta günümüz kulüplerinde, bu oyunun antrenmanın bir parçası olduğunu söylemek de yanlış olmaz.

Futbol Oyununun Antik Çağlardaki Gelişimi ve Tarihsel Süreci
Avrupa’da ise futbolun ilk izlerine Antik Yunan topraklarında rastlanıyor.

Avrupa’daki İlk Futbol İzleri

Futbolun günümüzde en popüler olduğu kıtalardan birisi olan Avrupa’da ise bu oyunun izlerine ilk olarak Antik Yunan topraklarında rastlanıyor. Yapılan antik çalışmalar sonucunda elde edilen bu kanıtlar, Antik Çağ’da futbol oyununa çok benzer özellikler taşıdığını ortaya koymuştur. “Episkiros” adı verilen bu oyunda ise ilginç bir şekilde, vücudun her yeriyle topa temas serbestti. Mücadelenin amacı da biraz farklıydı. Amaç, topu rakip yarı sahaya paslaşarak taşıdıktan sonra rakip sahanın sonunda bulunan çizgiden geçirmekti. Bu amaca göre anlaşılıyor ki, “episkiros” oyununda futbol kalesi diye bir nesne yer almıyordu.

Antik Çağ’da futbol oyununun oynandığı son medeniyet ise Roma İmparatorluğu olarak karşımıza çıkıyor. Yapılan bilimsel kazılar ve araştırmalar sonunda “harpastum” adını verdikleri bir futbol oyunu ile karşılaşıyoruz.

Şimdilerde “futbol” olarak adlandırdığımız bu oyunun ilk oynandığı zamandan sonra, her bir gelişim evresinde yepyeni isimlerle anıldığı görülüyor. Bu isim farklılıklarının sebepleri, bulundukları medeniyet ve topraklar ile birlikte farklı zaman dilimlerinde bulunmuş olmalarıdır. Şimdi gelin bu farklı isimleri bulundukları medeniyetlere göre maddeler halinde görelim:

  • Cuju (Çin)
  • Kemari (Japonya)
  • Episkiros (Antik Yunan)
  • Harpastum (Roma İmparatorluğu)

Konuyla ilgili her türlü soru, görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz. Bununla birlikte iletişim sayfamızdaki formu doldurarak ya da admin@sporoptik.com e-posta adresinden mail göndererek bizlere ulaşabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir

%d blogcu bunu beğendi: