Bu spor dalı, ülkemizde son yıllarda büyük beğeni kazanmış spor dallarından birisidir. Bunun en büyük sebeplerinden bir tanesi ise, Türkiye Ampute Futbol Milli Takımı olarak 2017 yılında İstanbul’da düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nı kazanmış olmamızdır. Peki bu futbol türünün, normal futbol branşından farklılıkları nelerdir? Sahası ve kuralları nasıldır? Tüm bu detayları sizler için inceledik.
Ampute Futbol Sahası Nasıl Olur?
Ampute futbol, bedensel engelli sporcuların kullandıkları kanedyenler ile ayakta kalıp, ampute olmayan ayakla oynadıkları bir futbol türüdür. Kuralları, klasik futbola göre farklılık göstermektedir.
Ampute futbol, 60 metre uzunluğunda ve 40 metre genişliğinde bir sahada 7’şer kişiden oluşan 2 takımla oynanır. Saha üzerindeki çizgilerin kalınlığı 12 santimetreyi geçmemelidir. Sahanın ortasında bir orta yuvarlak ve her iki ucunda birer kale ve kalelerin önünde de birer ceza alanı bulunmaktadır. Penaltı çizgisinin kale çizgisine uzaklığı 7 metredir. Oyunda kullanılan topun çevresi en fazla 70 santimetre, ağırlığı ise 410-450 gram arasındadır.

Oyunun Kuralları Nasıldır?
Mücadele öncesinde hakemin kura atışıyla maça başlayacak taraf belirlenir. Oyun orta yuvarlakta yapılan santra ile başlar. Oyuncular yalnızca ampute olmayan ayaklarıyla paslaşarak topu, rakip takımın kalesine sokmaya çalışırlar. Eğer topa ampute ayakla ya da kanedyen ile temas edilirse, kasıtlı olarak elle oynama şeklinde değerlendirilir. Aynı kural, kalecilerin ampute koluyla topa müdahalesi için de geçerlidir ve penaltı ile cezalandırılır.
Ampute futbol oyununda ayrıca, kalecilerin ceza alanı dışına çıkmasına izin yoktur. Ceza alanı içinden yapılan vuruşlarda ise, top rakip alana havadan direk atılamaz. Bu kuralın ihlal edilmesi halinde rakip takım, orta çizgiden endirekt serbest vuruş hakkı kazanır. Ampute futbolda ofsayt kuralı yoktur. Taç atışları ise ayakla kullanılır. Rakip takımın oyuncuları, taç atışı esnasında 6 metre mesafede baraj kurarlar. Taç atışı ile direk kaleye giden top gol değeri taşımaz.
Maç Süresi Ve Diğer Kurallar
Ampute futbol karşılaşmaları, 2 devre üzerinden oynanır ve her bir devre 25 dakikadır. Bir devrede her takımın 2 mola hakkı vardır. Oyuncu değişikliği hakkı sınırsızdır. 10 dakikalık devre arasının ardından takımlar kaleleri değişirler. Her iki devre sonunda en fazla gol atan takım galip gelir. Beraberlik durumunda, düzenlenen turnuvanın kurallarına göre, 10’ar dakikalık 2 uzatma devresi oynanır ve maçın galibi belirlenir.
Sporun engel tanımadığının en güzel örneklerinden ampute futbol, ülkemizde Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu (TBESF) bünyesinde etkinlik ve faaliyetlerini sürdürmektedir. Konuyla ilgili her türlü soru, görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz. Bununla birlikte iletişim sayfamızdaki formu doldurarak ya da admin@sporoptik.com e-posta adresinden mail göndererek bizlere ulaşabilirsiniz.