Ana sayfa » Diğer Branşlar » Toplu Sporlar » Lakros Nedir? Kuralları, Sopası Ve Sahası Nasıldır?
Lakros Nedir? Kuralları, Sopası Ve Sahası Nasıldır?

Lakros Nedir? Kuralları, Sopası Ve Sahası Nasıldır?

Lakros, oldukça eski bir spor dalıdır. Eski çağlarda kabileler arası anlaşmazlıkları çözmek için oynandığı bilinmektedir. Dünya’ya Kuzey Amerika’daki Kızılderililer tarafından yayıldığı bilinen bu spor dalı ülkemizde de oynanmaktadır. Ülkemizde bu sporu kuran ve aynı zamanda da antrenörlüğünü yapan Amerikalı Patrick Dougherty’dir. Şimdi bu oyuna dair bilinmeyen tüm detayları ele aldığımız yazımıza geçelim.

Lakros Nedir? Topu ve Sahası Nasıldır?

Lakros, ufak bir topun, ucunda ağ olan sopalar aracılığıyla, rakip takımın kalesine sokma amacı taşıyan bir takım sporudur. Oyun alanı 100 metre uzunluğunda ve 64 metre genişliğindedir. Sınır çizgilerinden 14 metre içeride iki kale bulunur. Bu sporda kaleler karedir ve eni ve boyu 180 santimetredir. Kalelerin etrafında bulunan 5,5 metre çağındaki dairelere “kale alanı” adı verilmektedir.

Oyunda kullanılan toplar sert kauçuktan yapılır ve beyaz veya turuncu renktedir. Topun çapı 20 santimetre, ağırlığı ise 125-145 gram arasında değişmektedir.

Takımlar ve Kullanılan Sopalar

Bir lakros takımı 1 kaleci, 3 savunma, 3 orta saha, 3 de hücum oyuncusu olmak üzere 10 oyuncudan oluşur. Orta saha ve hücum oyuncularının sopaları “kısa sopa” olarak adlandırılır ve yaklaşık 1 metre uzunluğundadır. Defans oyuncularının sopaları ise “uzun sopa” olarak adlandırılır ve 1,3 ile 1,8 metre arası bir uzunluğa sahiptir. Bu uzun ve kısa sopaların ağ genişliği ise yaklaşık 17 santimetredir. Kalecilerde ise 1 metre ile 1,8 metre arasında değişen bir uzunluğa sahip olan sopanın ağ genişliği yaklaşık 30 santimetredir.

Lakros Nedir? Kuralları, Sopası Ve Sahası Nasıldır?
Oyuncuların sopalarındaki ağların genişliği yaklaşık 17 santimetre iken, kalecilerin sopalarındaki ağlar yaklaşık 30 santimetre genişliğindedir.

Nasıl Oynanır? Kuralları Nelerdir?

Oyun, her iki takım kaptanı arasında kale seçimi için yapılan para atışı ile başlar. Oyuncular, ellerindeki sopaların ucunda bulunan ağlar yardımıyla topu tutar, taşır ve paslaşırlar. Topa ayakla vurmak da serbesttir. Lakrosta sadece kalecilerin topu uzaklaştırmak amacıyla, elleriyle topa temas etmeleri serbesttir. Kaleci dahi olsa topu elle tutmak yasaktır. Kaleci ve savunma oyuncusu, topla birlikte aynı anda kale alanı içinde yalnızca 4 saniye kalabilir.

Lakros maçları, her biri 15 dakika süren 4 çeyrek üzerinden oynanır. Oyun sona erdiğinde en fazla sayıya sahip olan takım maçı kazanır. Lakrosta atılan her gole 1 sayı verilirken, 14 metre ve üzeri uzaklıktan atılan goller 2 sayı olarak değerlendirilmektedir.

Geçmişi oldukça eskiye dayanan ve giderek popüler hâle gelen lakros sporunun, milli takımımız olmasına rağmen ülkemizde federasyonu bulunmamaktadır. Fakat Avrupa Lakros Federasyonu, ülkemiz milli takımını resmen tanımakta ve turnuvalara dâhil etmektedir.

Konuyla ilgili her türlü soru, görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz. Bununla birlikte iletişim sayfamızdaki formu doldurarak ya da admin@sporoptik.com e-posta adresinden mail göndererek bizlere ulaşabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir

%d blogcu bunu beğendi: