Ana sayfa » Diğer Branşlar » Toplu Sporlar » Boccenin Tarihi Ve Gelişim Süreci
Boccenin Tarihi Ve Gelişim Süreci

Boccenin Tarihi Ve Gelişim Süreci

Sizlere “Bizim ata sporumuz nedir?” diye bir soru yöneltsem çok büyük bir çoğunluğunuz “güreş” cevabını verecektir. Haksız da değilsiniz aslında. Fakat bu yazımda sizlere, bir başka ata sporumuz olan “bocce” branşından ve günümüze kadar ulaşan o uzun yolculuğundan bahsedeceğim. “Bocce bizim neden ata sporumuz oluyormuş?” dediğinizi de duyar gibiyim. Bocce nedir? İsterseniz önce biraz bundan bahsedeyim. Sonrasında kısaca boccenin tarihi süreçlerinden söz edelim. Bakalım siz de bana ata sporumuz olup olmadığı konusunda hak verecek misiniz?

Bocce Nedir?

Özellikle ülkemizde yaklaşık son 10-15 yıldır yaygınlaşmaya başlasa da, dünya genelinde uzun zamandır oynanan ve bilinen bir spor branşıdır. Peki nedir bocce? Tanım olarak değinecek olursak; top ya da benzeri materyalleri belirli bir hedefe atarak o hedefi vurma ya da o hedefe yaklaşmaya dayalı bir oyundur, diyebiliriz. Bocce’yi başlı başına bir spor branşı olarak düşünsek de esasen 4 farklı oyunun birleşimi ile oluşan bir branştır. Bu oyunlar şunlardır:

  • Raffa
  • Petank
  • Volo
  • Çim Topu

Yukarıdaki oyunların amaç ve sonuç olarak birbirinden bir farkı olmasa da, atış şekli, vuruş şekli ya da oynandığı alan bakımından farklılıkları bulunmaktadır. Bocce’nin oyun kuralları, atış ve vuruş şekilleri ile ilgili bilgilerden başka bir yazımızda ayrıntılı bir şekilde bahsedeceğim. Biz bu yazının konusuna geri dönelim ve bocce ile ilgili tarihsel süreçten söz edelim.

Boccenin tarihi ve gelişim süreci

Boccenin Tarihi Ve Gelişim Süreci

Bocce, her ne kadar son yıllarda tanınmaya başlasa da, geçmişi bir hayli eskilere dayanmaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalar ve arkeolojik kazılar sonucunda rastlanan bulgulara dayanarak, boccenin tarihi ve gelişiminin antik çağlardan başladığını söylemek mümkün. 1961 yılında Konya Çatalhöyük’de yapılan arkeolojik kazılar sonucunda edinilen bilgiler neticesinde, M.Ö. 7000’li yıllarda boccenin atası sayılabilecek tarzda bazı oyunlar oynandığına dair çok net verilere ulaşıldı. Ve bu veriler halen yeryüzünde bu oyunun oynandığına dair en eski veriler olma özelliğine sahip. Yani bu oyun ilk kez Anadolu topraklarında oynanmış! Sadece bu sebep bile, bocceyi ata sporumuz olarak kabul etmeye yetecektir aslında.

Geçmişten günümüze Boccenin tarihi ve gelişimine ışık tuttuk. Türkiye'de Bocce ve gelişim aşamalarını yakından incelemek için tıklayın.
Antik Çağ’a ait toplar
Geçmişten günümüze Boccenin tarihi ve gelişimine ışık tuttuk. Türkiye'de Bocce ve gelişim aşamalarını yakından incelemek için tıklayın.
Antik Çağ’a ait duvar resimleri

Anadolu’dan sonra rastlanan en eski bulgular ise Mısır’da ortaya çıkmıştır. Mısır’da rastlanan bulgularda, M.Ö. 5000’li yıllarda bocceye benzer oyunların oynandığı bilgisine ulaşılmıştır. Bazı bilim insanları, bu oyunların bocce ile birlikte bowling’in de atası sayılabileceğini savunmaktadır.

Türkiye’de Bocce

Türkiye’de boccenin gelişimini esasen 3 dönem halinde incelemek gerekmektedir:

  • 1990-1995 Dönemi: Boccenin yeni yeni örgütlenmeye başladığı ve federasyon haline gelme çabaları verdiği dönemdir.
  • 1995-2005 Dönemi: Boccenin farklı federasyonların çatısı altında faaliyetlerini yürüttüğü dönemdir.
  • 2005 Sonrası Dönem: Boccenin artık halen bağlı olduğu Türkiye Bocce Bowling ve Dart Federasyonu (TBBDF) bünyesi altında faaliyetlerine başladığı dönemdir.

Artık günümüzde bocce, ülke genelinde yaygın bir şekilde yapılan bir spor branşı haline gelmiştir. Özellikle okul sporları bünyesinde, ülke genelinde binlerce okulun katıldığı mahalli ve ulusal turnuvalar düzenlenmektedir. Uluslararası platformlarda da söz sahibi ülkeler konumunda yer alan İtalya ve Fransa ile birlikte, bocce branşında en başarılı ülkeler kategorisinde ülkemizin de adı geçmektedir.

Konuyla ilgili her türlü soru, görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz. Bununla birlikte iletişim sayfamızdaki formu doldurarak ya da admin@sporoptik.com e-posta adresinden mail göndererek bizlere ulaşabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir

%d blogcu bunu beğendi: