Beyzbol, Amerikan kökenli bir oyundur ve günümüzde Amerika, Kore ve Japonya’da oldukça popüler bir spor dalıdır. Hemen hemen herkesin yabancı bir film ya da dizi izlerken denk geldiği ve hep merak ettiği bu spor dalının ne olduğunu, nasıl oynandığını, kurallarını, saha ölçülerini ve tüm detaylarını sizler için inceledik.
Beyzbol Sahası Nasıldır?
Beyzbol, etrafı 3 metre yükseklikte çitlerle çevrili, pizza dilimine benzer bir alanda oynanır. Oyun sahası “iç saha” ve “dış saha” olmak üzere iki bölümden oluşur. İç saha, her köşesinde bir kale bulunan ve kenarları 27 metre uzunluğunda bir karedir. İç sahanın dışında kalan bölüme ise dış saha adı verilir.
Nasıl Oynanır? Kuralları Nelerdir?
Beyzbol oyununda takımlar 9’ar kişiden oluşur. Savunma yapan takımın 9 oyuncusu da sahada iken, hücum yapan takımdan sadece 1 oyuncu bulunmaktadır.
“Atıcı” iç sahanın tam ortasında, sayı kalesinden yaklaşık olarak 18 metre uzaklıkta bulunur. Sayı kalesinde “vurucu“, vurucunun arkasında “yakalayıcı” bulunmaktadır. Savunma takımının diğer oyuncuları da kalelerde ve dış sahada yakalayıcı görevindedir.

Atıcının topu atmasıyla beyzbol oyunu başlar. Eğer vurucu topa vuramazsa bu atış “ıska” olarak değerlendirilir. 3 ıskada vurucu oyun dışı kalır. Vurucusu 3 defa oyun dışı kalan takım hücum hakkını kaybeder ve bir devre tamamlanmış olur.
Vurucu topa isabetli bir vuruş yaptığında, birinci kaleye doğru koşmaya başlar. Bu sırada yakalayıcılar topu yakalayıp, kale bekçilerine ulaştırmaya çalışır. Koşucu, top geri dönmeden sırasıyla tüm kalelere dokunup, sayı kalesine ulaşabilirse takımı sayı kazanır. Vurucu, sıradaki kaleye toptan önce yetişemeyeceğini düşünüyorsa, bulunduğu kalede beklemeyi de seçebilir. Başka bir takım arkadaşı vurucunun yerini alır.
Eğer vurucu, topu sahanın dışına göndermeyi başarırsa buna “sayı vuruşu” adı verilir. Sayı vuruşunda vurucu rahatlıkla 4 kaleyi de koşar. Kalelerde kendisinden önce yer kapmış arkadaşları da bu tura katılır ve her bir oyuncu kadar sayı kazanmış olurlar.
Maç Süresi Ne Kadardır?
Beyzbol maçı 9 devre üzerinden oynanır. 9 devre sonunda oyun sona erer ve toplam en fazla sayıyı kazanan takım oyunun galibi olur. Dolayısıyla bu oyun zamana karşı oynanan bir oyun değildir.
Karışık görünse de keyifli bir spor olan beyzbolu kısaca anlatmaya çalıştık. Kuvvet, dayanıklılık ve sürat gerektiren bu oyun ülkemizde de oynanmaktadır ve resmi müsabakalar Türkiye Beyzbol Federasyonu tarafından organize edilmektedir. Konuyla ilgili her türlü soru, görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz. Bununla birlikte iletişim sayfamızdaki formu doldurarak ya da admin@sporoptik.com e-posta adresinden mail göndererek bizlere ulaşabilirsiniz.