Ana sayfa » Diğer Branşlar » Su Sporları » Sörf Ve Rüzgâr Sörfü Nedir? Nasıl Yapılır?
Sörf ve rüzgar sörfü nedir? Nasıl yapılır?

Sörf Ve Rüzgâr Sörfü Nedir? Nasıl Yapılır?

Bu sporu, okyanus ve deniz kıyılarında yapılan eğlenceli ve adrenalini yüksek bir su sporudur. Ülkemiz denizlerinin kıyılarında, özellikle rüzgâr alan sahillerde yoğun olarak yapılmaktadır. Bu yazımızda sörf ve rüzgâr sörfü sporlarının ne olduğunu, nasıl yapıldığını, kurallarını, kullanılan tahtanın özelliklerini ve sörfe dair tüm bilinmeyenleri sizler için inceledik.

Sörf Tahtasının Özellikleri Nasıldır?

Sörf, uzun bir tahta vasıtasıyla dev dalgaların üzerinde ilerleyerek yapılan bir su sporudur. Kullanılan tahtanın uzunluğu 2 metre ile 5 metre arasında olabilir. Tahtanın üst yüzeyi, sörfçünün kaymaması için pürüzlü, altı ise hızlı gidilebilmesi için pürüzsüz yapıdadır.

Sörf Nasıl Yapılır?

Okyanus kıyılarında bu spor, dev dalgaların üzerinden kıyıya doğru kayılarak yapılır ve “dalga sörfü” olarak da adlandırılır. Sörf tahtası üzerinde yüzüstü yatan ya da çömelen sörfçü, uygun bir dalganın yaklaştığını görünce ellerini kürek gibi kullanarak dalgaya doğru ilerler. Dalgayı yakaladığı esnada ayağa kalkar ve dalganın üzerinde kayarak kıyıya kadar ilerler. Sörfçü dalga üzerinde iken ağırlığını tahtanın farklı yerlerine vererek hızını ve yönünü değiştirebilir.

Rüzgâr Sörfü Nedir? Nasıl Yapılır?

Okyanus kıyısı olmayan, dev dalgaların bulunmadığı sahillerde yelken yardımıyla yapılan sörfe ise “rüzgâr sörfü” adı verilir. Rüzgâr sörfünde kullanılan yelken, sörf tahtasına her yöne serbestçe dönebilen, esnek bir mafsalla bağlıdır. Sörfçü direğiyle yelkeni döndürerek, eğilerek ve tahtanın üzerine basarak sörfü yönlendirir.

Sörf ve rüzgar sörfü nedir? Nasıl yapılır?
Rüzgâr Sörfü

Rüzgâr sörfü uzaktan, küçültülmüş bir yelkenli tekne gibi görünse de yelkenliler arasında dünya hız rekorunu elinde bulundurmaktadır.

Rüzgâr sörfünde;

  • zıplanabilir,
  • sörfçü kendi etrafında hızlı dönüşler yapabilir,
  • ters taklalar atılabilir,
  • bunların yanında serbest stil hareketler de gerçekleştirebilir.

Rüzgâr sörfü yapabilmek için saatte en az 15 km/h hızla esen bir rüzgâr olması yeterlidir. Ancak sadece saatte 25 km/h ile 45 km/h arasında hızla esen rüzgârlar, “kızaklama” stilini yapmaya imkan sağlar.

Kızaklama, suyla temasın en aza indiği ilerleme şeklidir. Bu yöntem sayesinde sörf sporcusu, hızlı bir şekilde ve kolaylıkla mesafe katedebilir.

Son derece keyifli ve heyecan verici bir spor olan sörfü kısaca anlattık. Ülkemizde özellikle rüzgâr sörfü yaygın olarak yapılmakla birlikte, Türkiye Yelken Federasyonu (TYF) bünyesinde etkinlik ve faaliyetler gerçekleştirilmektedir. Konuyla ilgili her türlü soru, görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz. Bununla birlikte iletişim sayfamızdaki formu doldurarak ya da admin@sporoptik.com e-posta adresinden mail göndererek bizlere ulaşabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir

%d blogcu bunu beğendi: