Ana sayfa » Diğer Branşlar » Su Sporları » Senkronize Yüzme Nedir?
Senkronize Yüzme Nedir? Kuralları ve Figürleri Nasıldır?

Senkronize Yüzme Nedir?

Senkronize yüzme ya da diğer adıyla su balesi; yüzme, dans ve jimnastiğin bir arada olduğu bir su sporudur. Özellikle Dünya ve Avrupa çapında son derece artistik ve görsel gücü yüksek yarışmalar düzenlenir. Biz de bu yazımızda senkronize yüzmenin ne olduğu, kuralları, figürleri ve daha birçok detayı ele aldık.

Senkronize Yüzme Yarışmaları Nasıl Olur?

Yalnızca kadınlara yönelik olan bu spor, 2 kişi veya takım olarak da yapılabilir. Takım halinde yapılan yarışlarda, genellikle sporculardan biri lider olur ve takımı o yönetir.

Senkronize yüzme yarışmalarında sporcular öncelikli olarak “teknik figür” ve “teknik bale” yarışmasına katılırlar. Toplam 130 adet farklı teknik figür vardır ve bu figürler yaş gruplarına göre zorunlu ve serbest figürler olarak sınıflandırılır. Uluslararası komiteler tarafından her 4 yılda bir, tüm yaş kategorileri için zorunlu ve kura ile belirlenecek seçmeli figürler önceden belirlenir.

Yarışma anında zorunlu olarak yapılması gereken iki figür ve yarıştan 48 saat önce kura ile belirlenmiş olan seçmeli iki figür, sporcular tarafından sergilenir ve hakemler tarafından puanlanır. Puanlamayı farklı ülkelerden hakemler yapar.

Senkronize yüzme sporunda havuza atlamadan önce;

  • duruş,
  • hakem ve seyirciyi selamlama,
  • havuza atlayış,
  • müziğe uyma,
  • havuzdaki uyum,
  • havuzdan çıkıştaki uyum,
  • puan beklerken sıralanma gibi unsurlar 10 puan üzerinden değerlendirilir.
Senkronize Yüzme Nedir? Kuralları ve Figürleri Nasıldır?
Senkronize yüzmede, sanat ve mücadele bir arada sunulmaktadır.

İkinci Etap Nasıl Yapılır?

Yarışmalardaki ikinci etap, müzik eşliğinde sunulan koreografidir. Sporcuların yalnız ya da grup halinde performans gerçekleştirmelerine bağlı olarak, performans uzunluğu 2,5 dakika ile 5 dakika arasında değişebilir. Teknik figürde ve koreografide alınan puanların ayrı ayrı yarısı hesaplanır ve toplamları final puanını verir.

Sanat ve mücadelenin bir arada sunulduğu senkronize yüzme sporunu kısaca anlatmaya çalıştık. Bu branştaki sporcuların mükemmel uyumu ve zarafetleri, kesinlikle takdiri hak etmektedir. Ülkemizde de yapılan bu yarışlar, Türkiye Yüzme Federasyonu bünyesinde etkinlik ve faaliyetlerini sürdürmektedir.

Konuyla ilgili her türlü soru, görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz. Bununla birlikte iletişim sayfamızdaki formu doldurarak ya da admin@sporoptik.com e-posta adresinden mail göndererek bizlere ulaşabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir

%d blogcu bunu beğendi: