Kürek sporu, durgun suda ve açık havada 1, 2, 4 ya da 8 kürekçinin kullandığı dar ve hafif teknelerle yapılan bir su sporudur. Bu spor ülkemizde de yapılmaktadır. Bu yazımızda bu spor branşına ait kurallar, kategoriler, tekne yapısı ve özellikleri gibi bir çok detayı ele aldık.
Kürek Sporu Tekneleri Ve Kürekleri
Teknenin uzunluğu 8 metre 20 santimetre ve 19 metre 90 santimetre arasında, genişliği ise 29 santimetre ile 63 santimetre arasında değişmektedir. Teknede bulunan oturak, bir ray üzerinde ileri-geri hareket edebilmektedir. Kürekçilerin ayaklarını yerleştirmeleri için, açıları ayarlanabilen ve tekneye sabitlenmiş ayaklıklar bulunmaktadır.
Küreğin uzunluğu 3 metre 80 santimetredir. Küreğin tutulan bölümüne “topaç”, suyun içine giren uç bölümüne ise “pala” adı verilir. Palanın genişliği 15 ile 18 santimetre arasında değişmektedir.
Kürek Nasıl Çekilir?
Kürek sporu, yarışmacıların geçmiş olduğu rakibi görebildikleri ve varılacak noktayı görmeden ilerledikleri tek yarış sporudur. Küreği çekme hareketinin aşamaları yakalama, çekiş, kürek sonu ve öne geliş olmak üzere sırasıyla bu dört aşamadan meydana gelir.
- Yakalama: Sporcunun küreği çekmeye başlamadan önceki pozisyonudur. Gövdesi öne doğru eğik, kolları gergin, başı ileriye dönük ve dizlerini iyice bükmüş durumdadır.
- Çekiş: Bu aşamada ayaklardan geriye doğru itme hareketine başlar. Bu hareket ile uyumlu olarak gövde, en son noktaya geldiğinde çekme hareketi tamamlanır.
- Kürek Sonu: Sporcu öne doğru harekete başlamadan, küreğin palasının sudan çıkmasını sağlar.
- Öne Geliş: Bu aşamada ise, bacaklarını tekrar bükerek oturağı ilerletir ve kolları gergin şekilde yakalama pozisyonuna geri döner.

Kuralları Ve Kategoriler
Kürek sporu yarışmaları “tek kürekli” ve “çift kürekli” olmak üzere iki kategoriye ayrılır. Tek kürekli kategori kendi içinde;
- 2 tek,
- 2 tek dümencili,
- 4 tek,
- 4 tek dümencili,
- 8 tek dümencili olarak sınıflandırılır.
Çift kürekli kategori ise tek çifte, 2 çifte, 4 çifte ve 8 çifte olarak sınıflandırılır. Dümencide kürek bulunmaz. Teknenin uç kısmında, yüzü diğer sporculara ve gidiş yönüne dönük şekilde oturur. Görevi teknenin gideceği yönü belirlemektir.
Olimpik Kürek Sporu Parkuru Nasıl Olur?
Olimpik kürek yarışları 2000 metre uzunluğunda ve 12,5-15 metre genişliğindeki parkurlarda yapılmaktadır. Kulvar sayısı 3 ile 8 arasında değişen bu parkurlarda her tekne kendi kulvarında ilerlemelidir.
Dünyanın kuvvet ve yüksek dayanıklılık gerektiren en zor sporlarından biri olan kürek sporunu kısaca ele aldık. Ülkemizde bu spor dalı, Türkiye Kürek Federasyonu bünyesinde etkinlik ve faaliyetlerini sürdürmektedir.
Konuyla ilgili her türlü soru, görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz. Bununla birlikte iletişim sayfamızdaki formu doldurarak ya da admin@sporoptik.com e-posta adresinden mail göndererek bizlere ulaşabilirsiniz.