Kano, üç tarafı denizlerle çevrili ve çok sayıda göl ve akarsuya sahip olan ülkemiz sınırları içerisinde çokça yapılan bir yaz ve doğa sporudur. Tarihi çok eskilere dayanan bu spor ile ilgili tüm detayları, kuralları ve disiplinlerinin ne olduğunu detaylı bir şekilde anlatacağımız yazımıza geçelim.
Kano Nedir?
Geçmişte Kızılderililer’in göllerde ve ırmaklarda dolaşmak için kullandığı kanonun yapısı ön tarafı yukarı doğru kıvrık, dar bir sandalı andırırken, Eskimo’ların kullandığı kanoysa suya daha yakın ve üstü neredeyse tamamen kapalı, küçük bir sandala benzemekteydi.
Disiplin Türleri Nelerdir?
Bu sporda müsabakalar “Kano Yarışları” ve “Kano Slalom Yarışları” olmak üzere iki ayrı dalda yapılır. Kano yarışları da kendi içerisinde “sürat” ve “maraton” yarışları olmak üzere ikiye ayrılır.
Sürat yarışları durgun suda 500 metre, 1000 metre ve 10,000 metre, maraton yarışları ise 20,000 metrelik parkurda yapılır. 500 metrelik ve 1000 metrelik kısa mesafeli parkurlarda yarış yolu düz bir rotayı izler. 10,000 metre yarışlarında ise parkur, beyaz ve kırmızı renkli bayraklarla işaretlenmiş dönemeçlerden oluşur.


Kano Kuralları Nelerdir?
Kısa mesafeli yarışlarda, sporcuların kendi kulvarını terk etmeleri kurallara aykırıdır. 1000 metrenin üzerindeki yarışlarda bu kural geçerli değildir. Ancak kanoların birbirlerine 5 metreden fazla yaklaşmaları yasaktır. Sürat yarışlarında belirli bir süre yoktur. Parkurun bitiş çizgisini geçen takım ya da yarışmacı yarışı tamamlamış olur.
Sporcuların yeteneklerinin ölçüldüğü slalom yarışları ise, üzerinde akıntı, ters akıntı, hızlı akıntı, kayalar, köprü alt geçitleri, setler gibi doğal ve yapay engellerin bulunduğu 800 metrelik parkurlarda gerçekleştirilir. Parkur boyunca suyun üzerinde bir çift direkten oluşan, 1,20 metre genişliğinde 30 adet kapı bulunur. Yarış esnasında kapılardan yanlış geçilmesi ya da kapılara dokunulması halinde, sporcunun toplam yarış süresine ekstra süre eklenir.
Puanlama Sistemi Nasıldır?
Kano slalom yarışlarında sporcular zamana karşı mücadele ederler. Yarışmacıların çıkış çizgisinden bitiş çizgisine kadar geçirdikleri zaman ve varsa almış oldukları ceza zamanlarının toplamına bakılarak bir değerlendirme yapılır. En kısa sürede bitiş çizgisini geçmiş olan sporcu ya da takım yarışmanın galibi olur.
Doğa sporları arasında her geçen gün daha da popüler hâle gelen ve ülkemizde de Türkiye Kano Federasyonu (TURKAF) tarafından etkinlikleri ve yarışmaları düzenlenen kanoyu kısaca ele aldık. Konuyla ilgili her türlü soru, görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz. Bununla birlikte iletişim sayfamızdaki formu doldurarak ya da admin@sporoptik.com e-posta adresinden mail göndererek bizlere ulaşabilirsiniz.