Kendo sporu, kökeni Japonya olan bir Uzak Doğu kılıç kullanma sanatıdır. Ülkemizde de yapılan bu spor branşının ne olduğu, nasıl bir kıyafet ve kılıç türüne sahip olduğu, kuralları ve dereceleri gibi pek çok detaya yazımızda yer verdik. Kendoya dair bilmeniz gereken tüm detaylar için yazımıza geçelim.
Kendo Kıyafeti Nasıl Olur?
Bu spor dalı, “Keikogi” ve “Hakama” adı verilen Japonya’ya özgü geleneksel kıyafetler ile yapılır. Sporcuların bu kıyafetlerin üzerine giydiği koruyucu zırha ise “bogu” denmektedir. Bogunun;
- başı korumak için giyilen kısmına “men”,
- bilekleri ve elleri koruyan kısmına “kote”,
- göğsü koruyan kısmına “dö”,
- kasık ve bacağın üst bölümünü koruyan kısmına da “tare” adı verilir.
Seviye Ve Dereceler
Kendoda “kyu”, “dan” ve “shogo” olmak üzere 3 farklı seviye bulunur. Başlangıç seviyesi olan kyuda, en düşük seviye 6’ıncı, en yüksek seviye 1’inci kyu olmaktadır. Ustalık seviyesi olan danın dereceleri 1’den 8’e kadar sıralanmaktadır. Shogo ise 6. dan sonrası ustalık seviyelerini onurlandırmak için kullanılan bir seviye sistemidir. Sırasıyla “Renshi”, “Kyoshi” ve “Hanshi” şeklinde ilerler. Detaylı bir derecelendirme sistemi olmasına rağmen, kendo kıyafetlerinde bunu belli eden hiç bir görsel işaret, renk, kuşak, arma, vb. bulunmaz.

Çalışmalar Nasıl Yapılır?
Bireysel çalışmalar yapılırken, sporcular bambu kamışından yapılmış olan ve “Shinai” adı verilen eğitim kılıçlarını kullanırlar. Boşluğa ya da cansız bir hedefe kılıç hamleleri yaparak kendilerini geliştirirler.
Sporcular, eşli çalışmalarda ise “Bokken” adıyla anılan tahta kılıçları kullanırlar. Herhangi bir şekilde karşısındakine temas içermeyen bu çalışmalarda iki sporcu, önceden belirlenmiş olan müsabaka senaryolarını gerçekleştirirler.
Kendo Müsabakası Nasıl Yapılır?
Kendo müsabaka alanı kare olup, kenarları 9 veya 11 metre uzunluğunda ahşap bir zemindir. Müsabaka başlangıcında nezaket ve saygı göstergesi olan selamlama, kendonun ayrılmaz bir parçasıdır. Müsabaka sırasında sporcular, birbirlerinin üzerindeki zırhlarda yer alan hedef noktalarına vuruş yapmaya çalışırlar. Sınırlı sayıdaki bu hedef noktalarının dışında bir noktaya vurulması kurallara aykırıdır.
Müsabaka Süresi Ve Puanlama Sistemi
Uluslararası kendo müsabakaları 5 dakika olarak gerçekleştirilir. Bu süre içerisinde hangi taraf 2 vuruş gerçekleştirirse, müsabakanın galibi ilan edilir. Eğer müsabaka tamamlandığında bir taraf galip gelemezse, uzatmaya gidilir ve uzatma süresinde ilk vuruşu yapan taraf galibiyete hak kazanır.
Cesaretin yanı sıra, hızlı ve sakin karar verebilme esasına dayanan kendoyu kısaca anlattık. Ülkemizde de bu spor branşının organizasyon ve faaliyetleri Türkiye Kendo Derneği tarafından yürütülmektedir.
Konuyla ilgili her türlü soru, görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz. Bununla birlikte iletişim sayfamızdaki formu doldurarak ya da admin@sporoptik.com e-posta adresinden mail göndererek bizlere ulaşabilirsiniz.