Uçurtmanın havalanmasına benzer bir şekilde yapılan yamaç paraşütü, ülkemizde de birçok yerde bol miktarda yapılan bir hava sporudur. Özel kalkış ve iniş pisti gerektirmez ve tamamen rüzgar yardımıyla yapılır. Bu spor dalının nasıl yapıldığı ve paraşütün özellikleri gibi detaylar için yazımıza geçelim.
Yamaç Paraşütü Nasıldır? Özellikleri Nelerdir?
Yamaç paraşütünün, içine hava dolan kumaş kısmına “kanopi” ya da “kanat” adı verilir. Kanopi, uçuş esnasında içerisi hava ile dolan, birbirinin üzerine yerleştirilmiş iki katlı kumaş tabakadan meydana gelir. 2 milimetre kalınlığındaki taşıma iplerinin bir tanesi yaklaşık 150 kg yük çekebilir. İpler çok ince olsa dahi, son derece dayanıklı malzemelerden üretilmişlerdir. Bir paraşütte 100’ün üzerinde ip bulunur.
Karışıklığı önlemek için askı iplerini ve fren iplerini birbirinden ayırmak gerekmektedir. Fosforlu yeşil renkte olanlar fren ipleridir.
Pilotun oturduğu sert plastikten yapılan oturağa “harnes” ya da “kuşam” adı verilir. Kask ve yedek paraşüt, mutlaka bulundurulması gereken malzemelerdendir.

Nasıl Uçulur?
İyi bir kalkış için, rüzgarın yönünü tespit etmek gerekmektedir. Rüzgar, tam karşımızdan esmelidir. Kalkış için eğimi uygun olan bir yamaca serilen kanopi, pilotun koşması ile birlikte havayla dolmaya başlar. Pilotun koşuya 3-5 metre daha devam etmesiyle yamaç paraşütü havalanır. Havalandıktan sonra harnese (kuşama) oturulur ve yamaçtan aşağıya süzülerek uçmaya başlanır.
Pilotun sağında ve solunda bulunan kumanda halkaları, kanopiyi sağa ya da sola doğru hareket ettirmeye yarar. Yere yaklaşık olarak 25-30 metre kala kumanda halkaları bırakılarak rüzgar öne alınır ve inişe yaklaşık olarak 1-2 metre kala fren halkaları çekilir. Ayaklar yere temas ettiği andan itibaren pilot koşmaya başlar ve hızını azaltır. Böylece rahat bir şekilde uçuşunu tamamlamış olur.
Yamaç Paraşütü Yapılan Merkezler
Ülkemizde birçok noktada bu spor dalı yapılmaktadır. Fakat bazı merkezler, daha fazla tercih edilmeleri sebebiyle biraz daha öne çıkmaktadır. Bu 10 merkezi şu şekilde listeleyebiliriz:
- Babadağ-Fethiye (Muğla)
- Çökelez Dağı (Denizli)
- Kaş (Antalya)
- Nemrut Dağı (Adıyaman)
- Alidağ (Kayseri)
- Munzur Dağları (Erzincan)
- Dinamit Tepesi (Denizli)
- İnönü C Tepesi (Eskişehir)
- Bozdağ Yaylası (İzmir)
- Uçmakdere (Tekirdağ)
Dünya’da giderek yaygınlaşan ve hızla gelişen yamaç paraşütü, ülkemizde de Türkiye Hava Sporları Federasyonu (THSF) çatısı altında etkinlik ve faaliyetlerini yürütmektedir. Konuyla ilgili her türlü soru, görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz. Bununla birlikte iletişim sayfamızdaki formu doldurarak ya da admin@sporoptik.com e-posta adresinden mail göndererek bizlere ulaşabilirsiniz.