Dağcılık, dağlık bölgelerdeki yüksekliklere ulaşma amacına dayanan bir doğa spordur. Bireysel yapılabilen bir spor olsa da çoğunlukla ekip halinde gerçekleştirilir. Bu yazımızda dağcılığın ne olduğunu, nasıl yapıldığını ve dağcılığın çeşitlerini inceledik.
Dağcılık Türleri Nelerdir?
Dağcılık, yapılan tırmanışın özelliklerine ve çalışılan bölgeye göre “kaya tırmanışları” ve “kar ve buz tırmanışları” olmak üzere iki esas bölüme ayrılır.
Kaya Tırmanışları
Kaya tırmanışları, adından da anlaşılabileceği üzere kayalık araziler üzerinde yapılan dağcılık sporudur. Kaya tırmanışlarının bir kısmı “doğal” bir kısmı da “yapay tırmanışlar” olarak nitelendirilir.
Doğal Tırmanışlar: Doğal tırmanışlar, duvar ve baca tırmanışları olmak üzere ikiye ayrılır.
- Duvar Tırmanışı: Kayalardaki çıkıntı ve yarıklardan yararlanılarak yapılan tırmanmalardır.
- Baca Tırmanışı: Baca tırmanışı ise, karşılıklı iki dik kaya arasındaki baca boşluğunu andıran çukur boşluğunda yapılır. Bu tırmanışta dağcının gövdesi tamamıyla bacanın içindedir.
Kaya tırmanışlarında denge en önemli unsurdur. Tırmanıcının iki ayağı ve bir eli ya da iki eli ve bir ayağı olmak üzere en az 3 noktası kaya ile temas halinde olmalıdır.
Yapay Tırmanışlar: Yapay kaya tırmanışları, bir platform üzerinde bulunan tutamak ve basamaklar yardımıyla gerçekleştirilen tırmanışlardır.

Kar Ve Buz Tırmanışları
Kar ve buz tırmanışları ise, karlarla kaplı yüksek dağlarda gerçekleştirilir. Buz çivileri olarak adlandırılan parçaların kullanıldığı, kar kazmaları ile basamakların açıldığı oldukça yorucu bir tırmanış türüdür.
Dağcılıkta güvenli bir çıkışı gerçekleştirmek ve zirveye ulaşmak ile iş tamamlanmaz. Çıkışın ardından bir de iniş söz konudur. Her tırmanışta iniş rotasının önceden belirlenmiş olması en temel kurallardan biridir. Gövdenin üst bölümü öne doğru eğik olarak, çömelmiş bir biçimde ve mümkün olduğunca kontrollü ve kısa adımlarla iniş yapılmalıdır.
Zorlu ama adrenalin dolu bir spor dalı olan dağcılık sporu, ülkemiz dağlarında da yoğun olarak yapılan bir spordur. Amatör ve profesyonel olmak üzere, bu spor dalıyla ilgilenen çok sayıda dağcı vardır. Ülkemizde bu spor, Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) bünyesinde etkinlik ve faaliyetlerini gerçekleştirmektedir. Konuyla ilgili her türlü soru, görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz. Bununla birlikte iletişim sayfamızdaki formu doldurarak ya da admin@sporoptik.com e-posta adresinden mail göndererek bizlere ulaşabilirsiniz.