Curling sporu, İskoçya kökenli bir spor dalıdır ve günümüzde Dünya’nın birçok ülkesinde oynanmaktadır. Ülkemizde de oynanan, federasyonu ve ligleri bulunan bu spor dalı nedir, nasıl oynanır? Kurallarını, saha özelliklerini, oyun süresini ve diğer tüm detaylarını sizler için inceledik.
Curling Nedir? Oyun Alanı Nasıldır?
En genel tanımıyla, iç içe dairelerden oluşan hedeflere ağır taşları ulaştırma amacına dayanan bir buz oyunudur. Bu oyun, 42 metre uzunluğunda, 4,3 metre genişliğinde, “ring” adı verilen buz alanı üzerinde oynanır. Her iki ucunda, iç içe geçmiş 4 dairenin oluşturduğu ve “ev” adı verilen iki alan bulunur. En içteki küçük daire “düğme” olarak adlandırılır.
Oyun Nasıl Oynanır?
Her curling takımı 4’er kişiden oluşur. Oyuncular sırasıyla;
- birinci,
- ikinci,
- üçüncü,
- kaptan
şeklinde isimlendirilir. Buz üzerinde sürüklenen taşın ağırlığı 19,96 kg’dır. Taşın hareket etmesini sağlayacak taşıma sapı vardır. Bu saplar, takıma göre renk bakımından farklılık gösterir.
Bir oyuncu curling taşını hedefe doğru fırlatır (kaydırır). Bu sırada kaptan evin başında beklemekte ve taşın yönlendirilmesini sağlamaktadır. Diğer iki oyuncu da, taşın daha düzgün ve hedefe en yakın şekilde ilerlemesi için süpürge ile önündeki buz tabakasını süpürürler. İki takım için de amaç, kendi taşlarını merkeze en yakın noktaya getirmektir. Dairelerin dışında kalan taşlar için puan verilmez.

Müsabaka Süresi
Curling müsabakaları 10 devre şeklinde oynanır. Tüm oyuncular atışlarını yaptıktan sonra, müsabaka sahanın diğer yönüne doğru (ters yönde) devam eder. Tüm atışlar 73 dakika içerisinde gerçekleştirilmek zorundadır. Devre sonlarında puanlama yapılır ve 10 devre toplamında yüksek puan alan takım oyunun galibi olur.
Maçın beraberlik ile sonuçlanması halinde, her iki takıma 10 dakikalık bir uzatma devresi hakkı tanınır. Maçı hangi takımın kazandığı belli olana kadar uzatma devreleri devam eder.
Dikkat, konsantrasyon, hassasiyet ve ciddi bir strateji gerektiren bu oyun, ülkemizde de oynanmakta ve Türkiye Curling Federasyonu bünyesinde etkinlik ve faaliyetlerini sürdürmektedir. Konuyla ilgili her türlü soru, görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz. Bununla birlikte iletişim sayfamızdaki formu doldurarak ya da admin@sporoptik.com e-posta adresinden mail göndererek bizlere ulaşabilirsiniz.
Özel Teşekkür: Bu içeriğin hazırlanmasında desteklerini esirgemeyen bedenegitimispor.com ekibine de teşekkür ederiz.