Bandy, ülkemizde neredeyse kimsenin bilmediği ve izlemediği spor branşlarından birisidir. Uluslararası Bandy Federasyonu (FIB) tarafından tüm Dünya’da organize edilen bu spor branşını ele aldık. Bandynin ne olduğunu, kurallarının nasıl olduğunu, sahasının özelliklerini ve daha pek çok bilgiyi sizler için derledik.
Bandy Nedir? Sahası Nasıldır?
Bu spor branşı buz üzerinde futbol oynamaya benzetilir. Dünya’nın en hızlı sporlarından olan bandynin 90-110 metre uzunluğunda, 45-65 metre genişliğinde zemini buzla kaplı bir sahası vardır. 11’er kişiden oluşan 2 takımla oynanır. Etrafı 15 santimetre yükseklikte kenar panelleri ile çevrilen oyun alanı, tam ortasından bir çizgi ile ikiye bölünmüştür. Sahanın karşılıklı kısa kenarlarında iki kale ve önlerinde 17 metre yarıçaplı ceza alanı bulunmaktadır. Ceza alanı yayının üzerinde yer alan 10 metre çapındaki daireler ise serbest vuruş bölgeleridir.
Bandy topunun çapı 6-7 santimetre, ağırlığı ise 60-80 gramdır. Buzda kolaylıkla görülebilmesi için genelde turuncu renklidir. Topa vurmak için kullanılan ucu kıvrık ahşap sopanın uzunluğu en fazla 127 santimetredir.

Oyunun Oynanışı Ve Kuralları
Oyun orta yuvarlakta bulunan santra ile başlar. Oyuncular ellerindeki sopalar yardımı ile topu rakip takımın kalesine sokmak için mücadele ederler. Bandy sporunda yalnızca kalecilerin topa elle, kafayla ya da kollarıyla dokunmaları serbesttir. Oyuncularda bunlar yasak olduğu gibi, sopalarını kafa seviyesinden yukarı kaldırıp topu kontrol etmeleri de kural ihlalidir.
Fiziksel temasın serbest olduğu oyunda çelme, itme ve vurma yasaktır. Kural ihlalinde serbest vuruş, penaltı ya da dakika cezası kararı verilmektedir. Dakika cezası alan bir oyuncu mavi kart görür ve belirtilen süre boyunca ceza köşesinde bekler. Üç kez mavi kart gören oyuncu ise kırmızı kart görerek oyun dışında kalır. Eğer kural ihlali ceza sahası içerisinde yapılırsa penaltıyla cezalandırılır. Penaltı atışı kaleden 12 metre uzaklıktan kullanılır.
Futboldaki ofsayta benzer bir kural bandy sporunda da vardır. Forvet oyuncusu pas alabilmek için kaleye en yakın savunma oyuncusunun gerisinde olmalıdır. Yüksek bir oyun temposuna sahip bandyde, oyuncu değişikliği oyun durdurulmadan yapılır.
Eğer top savunma takımının bir oyuncusundan dışarı çıkarsa hücum takımı adına köşe vuruşu kararı verilir. Köşe vuruşu esnasında hücum yapan takımın oyuncuları ceza sahasının dışında, savunma yapan takımın oyuncuları ise kale çizgisi üzerinde durmalıdır. 45 dakikalık iki devrenin sonunda en fazla golü atan takım oyunun galibi olur.
İyi bir patenci olmanın yanı sıra top sürme becerisini de gerektiren bandy sporunu kısaca anlatmaya çalıştık. Konuyla ilgili her türlü soru, görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz. Bununla birlikte iletişim sayfamızdaki formu doldurarak ya da admin@sporoptik.com e-posta adresinden mail göndererek bizlere ulaşabilirsiniz.