Ana sayfa » Diğer Branşlar » Atlı Sporlar » Engel Atlama (Konkurhipik) Nedir?
Engel Atlama (konkurhipik) nedir? Nasıl yapılır? Kuralları Nelerdir?

Engel Atlama (Konkurhipik) Nedir?

19. yüzyılda atlı süvari subayları tarafından yapılmaya başlanan bu spor dalı, binicilik sporunun bir dalıdır. Engel atlama (konkurhipik) sporu, bir at yarışı türü kabul edilemez. Çünkü bu sporda biniciler teker teker parkura girerler. Bu yazımızda bu spor dalının ne olduğunu, nasıl yapıldığını, kurallarını, engel çeşitlerini, puanlama sistemini ve diğer tüm detaylarını sizler için inceledik.

Engel Atlama (Konkurhipik) Nedir? Engel Çeşitleri Nelerdir?

Bu spor dalında amaç, bütün engelleri belirlenen sürede ve kurallara uygun biçimde atlayarak yarışı tamamlamaktır. Bu spor dalında yarışmacıların üniforma benzeri bir kıyafet ve sert şapkalar takması zorunludur. Ellerindeki kamçıların uzunluğu ise 75 santimetreyi geçemez.

Engel atlama (konkurhipik) yarışmalarının yapıldığı alana “parkur” adı verilir. Parkurun uzunluğu, alanda bulunan engel sayısının metre bazında 60 katı olmalıdır. Yani bir yarışmada 10 adet engel var ise, o parkurun uzunluğu 10×60=600 metre olmalıdır. Bu parkurlarda;

  • duvar, çit gibi yükseklik engelleri
  • paralel çitler, su hendekleri gibi açıklık engelleri

olmak üzere iki çeşit engel bulunmaktadır. Parkurda bulunan engellerin genişliği 2 metre, yüksekliği ise en fazla 1 metre 70 santimetre olmalıdır. Su hendeğinin genişliği ise 4,5 metreden fazla olmamalıdır.

Engel Atlama (konkurhipik) nedir? Nasıl yapılır? Kuralları Nelerdir?
Yarışma sırasında atın engel devirmesi, ceza puanı verilmesini gerektirir.

Kuralları Nelerdir? Ceza Puanları Nasıldır?

Engel atlama (konkurhipik) sporunda binici, çıkış komutunu aldıktan sonra yarışma parkurundaki yolu izleyerek engelleri numara sırasına göre atlamalıdır. Yarışma sırasında;

  • atın engel devirmesi,
  • binicinin düşmesi,
  • atın engeli reddetmesi ve
  • sapmalar ceza puanı verilmesini gerektirir.

Puanlama sisteminde engel karşısında tereddüt etmek ilk seferde 3 ceza puanı, ikincisinde 6 ceza puanı, üçüncüsünde ise diskalifiye sebebidir. Eğer yarışma esnasında binici düşerse ilk seferde 8 ceza puanı, ikincisinde diskalifiye cezası alır. Su hendeklerinde atın ayağının suya teması ise 4 ceza puanıdır.

Bireysel yarışmalarda parkuru en kısa zamanda bitiren veya yarışma türüne göre en fazla puanı toplayan binici yarışın galibidir. 4 kişilik takımlar halinde gerçekleştirilen yarışmalarda ise, takımların en iyi dereceyi yapan 3 binicisinin toplam puanları hesaplanır.

Usta biniciliğin yanı sıra, soğukkanlı olmayı da gerektiren engel atlama (konkurhipik) sporunu kısaca ele aldık. Ülkemizde de yapılan bu spor dalı, Türkiye Binicilik Federasyonu bünyesinde etkinlik ve faaliyetlerini yürütmektedir. Konuyla ilgili her türlü soru, görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz. Bununla birlikte iletişim sayfamızdaki formu doldurarak ya da admin@sporoptik.com e-posta adresinden mail göndererek bizlere ulaşabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir

%d blogcu bunu beğendi: