Ana sayfa » Diğer Branşlar » Atış Sporları » Dart Nedir? Özellikleri, Tarihi ve Örgütsel Yapısı
Dart Nedir? Özellikleri, Tarihi ve Örgütsel Olarak Değerlendirilmesi

Dart Nedir? Özellikleri, Tarihi ve Örgütsel Yapısı

Dart sporu dünyada, özellikle 1970’lerden itibaren hızla gelişen bir spor dalı olarak biliniyor. Bu oyunu oynamak için gerekli olan ekipmanlar diğer birçok spor dalına kıyasla çok daha az maliyetlidir. Oyun için özel giysi, özel bir tesis gerekmiyor. Küçük bir odada dahi kendi tesisinizi kurabilirsiniz. İyi bir oyuncu olabilmek için yaş, cinsiyet, vücut özellikleri önemli değildir. 7’den 70’e her yaş grubuna hitap eder. Zayıf ya da kilolu, uzun ya da kısa olmanız bir dezavantaj oluşturmaz. Tekerlekli sandalyede oturarak da kolayca oynanabilir.

Dart Nedir ? Özellikleri Nelerdir?

Dart bir konsantrasyon sporudur. Sonuca gitmenin en önemli gerekliliği dışsal etkilerden zihni arındırıp hedefe odaklanmaktır. Bu oyun kişiye sakin kalmayı, duygularını kontrol etmeyi, stres ile başa çıkabilmeyi, stresi kontrol altında tutabilmeyi öğretir. Bununla birlikte saatlerce süren karşılaşmalar güçlü bir fiziksel bünyeyi ve dayanıklı bir sinir sistemini zorunlu kılar.

Dartın bireylerin sosyalleşmesine katkı sağladığı gibi oyunculara paylaşmayı ve fair play ilkesini aşıladığı söylenebilir. Bu spor ruhsal ve bedensel yararların ötesinde, öncelikli olarak yoğun bir zihinsel faaliyettir. Dart oyununda çok kısa sürede karar verilmeli, kararın nasıl uygulanacağına dair strateji geliştirmeli ve bir sonraki atış zihinde kurgulanmalıdır. Oyun boyunca zihinden sürekli bir matematik işlemi yapılır. Bu yönüyle bu spor satranca benzetiliyor ve “ayakta satranç oynamak” olarak da tarif ediliyor. Matematiksel zekanın gelişimine olağanüstü katkı sağlayan bu oyun, başta Almanya olmak üzere Avrupa’da bazı ülkelerde ilköğretim okullarında destek dersi olarak uygulanmaktadır.

Dart Nedir? Özellikleri, Tarihi ve Örgütsel Olarak Değerlendirilmesi
Dart, Dünya’da ve Türkiye’de beğeni kitlesini arttırmaya devam etmektedir.

Dünya’da Ve Türkiye’de Tarihsel Geçmişi Ve Örgütlenmesi

Dartın ortaya çıkışının 1500’lü yıllara dayandığı biliniyor. Orta Çağ’da savaş arası dönemlerde kapalı alanlarda ok talimi yapmak için oynanan oyun, bugünkü halini ise 19. yüzyılın sonlarında almıştır. Dartın spor olarak kabul edilmesi, oyuncularının daha düzenli ve örgütlü bir şekilde bu sporu yapmasıysa 20. yüzyılın başından itibaren gerçekleşiyor.

Ülkemizde dartın tarihi oldukça yenidir. Bu spor 2000 yılında alınan bir kararla Atıcılık ve Avcılık Federasyonu‘na bağlanarak resmi bir spor branşı haline geldi. Temmuz 2002’de Barselona’da yapılan Dünya Şampiyonası’na katılan Türk Milli Takımı, Dünya 5.liği ile geri döndü. 2005 yılında ise Türkiye Bocce Bowling ve Dart Federasyonu‘nun kurulması ile birlikte, kendi federasyonuna kavuşmuş oldu. 2005’ten günümüze gelinceye kadar Türkiye’nin hemen hemen tüm bölgelerine yayıldı. Bugün yüzlerce kulüpte dart branşı bulunuyor. Liglerde ve şampiyonalarda mücadele ediyor. Ayrıca her kategoride yıldız, genç ve büyük dartçılarımız, ülkemizi yurtdışında başarı ile temsil ediyor.

Yürütülen Projeler Ve Düzenlenen Turnuvalar

Türkiye Bocce Bowling ve Dart Federasyonu, genel müdürlükler, üniversiteler, ilk ve orta dereceli okullar, Kredi ve Yurtlar Kurumu, Adalet Bakanlığı ve birçok diğer kamu kuruluşlarında ve özel kurumlarda projeler uyguluyor. Federasyon uyguladığı çok sayıda kurumsal projenin yanı sıra önemli uluslararası faaliyetleri de ülkemize getiriyor. Bu çerçevede ülkemizde 2007 yılından bu yana her yıl düzenli olarak, yüzlerce yabancı sporcunun katılımıyla Türkiye Uluslararası Dart Turnuvası yapılıyor. Federasyon son olarak 2010 yılı Ekim ayında Avrupa Dart Şampiyonası’na ev sahipliği yaparak önemli bir ilke daha imza attı. Kemer’de yapılan şampiyonaya katılan 28 ülke milli takımı şampiyonadan büyük bir memnuniyetle ayrıldı.

Konuyla ilgili her türlü soru, görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz. Bununla birlikte iletişim sayfamızdaki formu doldurarak ya da admin@sporoptik.com e-posta adresinden mail göndererek bizlere ulaşabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir

%d blogcu bunu beğendi: