Basketbol sahası açık ya da kapalı alanlarda kurulan ve farklı zemin türlerine sahip olan, basketbol oynamak için yapılmış özel alanlardır. Profesyonel basketbol sahasının ölçüleri Uluslararası Basketbol Federasyonu tarafından belirlenmiş olsa da, amatör oyunlar için tasarlanan basketbol sahaları farklı ebatlarda olabilmektedir. Dilerseniz profesyonel anlamda bir basketbol sahasının ölçülerinden, zemin türlerinden ve diğer özelliklerinden bahsedelim.
Basketbol Sahası Zemini Nasıl Olur?
Basketbol sahaları, yapılış amacına ve açık-kapalı alan olma özelliklerine göre farklı zemin türlerine sahiptir. Şimdi bu zemin türlerinden bahsedelim:
- Parke Zeminler: Parke zeminli basketbol sahası, kapalı olarak inşa edilmiş salonlarda kullanılan bir zemin türüdür. Meşe ya da akçaağaç malzemesi kullanılan bu zemin türü, profesyonel basketbol oyunları için en ideal zemin türüdür. Oyun performansı, kaydırmazlığı ve dayanıklılığı ile fark yaratan bir özelliklere sahiptir.
- Poliüretan Zeminler: Beton zemin üzerine kaplama olarak kullanılan bu zemin türü, hem açık hem de kapalı alanlarda kullanılabilmektedir. Beton üzerine kaplama olduğu için, top sektirme anlamında biraz dezavantaja sahip olsa da, kaydırmazlığı ve dayanıklılığı ile tercih edilebilen bir zemin türüdür.
- Akrilik Zeminler: Bu zemin türü, ekonomikliği, kolay uygulanması ve basketbol oynamaya elverişliliği ile tercih edilen bir zemin türüdür. Hafif tartan ve kaydırmaz özelliğe sahiptir. Yoğun kullanıma dayanıklı olması ve farklı hava şartlarına uygunluğu açısından en çok tercih edilen zemin türü olmaktadır.
- Tartan Zeminler: Bu zemin türüne sahip bir basketbol sahası, oyunsal anlamda biraz yorucu ve zorlu bir performans sergilemenize sebep olabilmektedir. Tartan bir yapıya sahip olduğu için darbe emme özelliği vardır. Su geçirgenliği de bulunan bu zemin türü, özellikle yağışlı havalarda fazlasıyla ağırlaşmaktadır.

Basketbol Sahasının Ölçüleri
Uluslararası Basketbol Federasyonu, profesyonel basketbol maçları için saha ölçülerini belirlemiştir. Bu standartlara göre; dikdörtgen yapıya sahip olan bir sahanın uzun kenarı yani uzunluğu 28 metre, kısa kenarı yani genişliği ise 15 metredir. Basketbol sahası, tam ortadan ikiye bir çizgi ile bölünmüştür ve iki yarı saha ortaya çıkmıştır. Kısa kenar çizgisinin 1,2 metre içerisinde yer alan potanın, panya denilen dikdörtgen parçası 1,8×1,2 metre ebatlarındadır. Panya üzerindeki çemberin çapı 45 cm olup, yerden yüksekliği ise 3,05 metredir. 3 sayı atışının yapıldığı yarım dairenin potaya olan uzaklığı 6,75 metre olup, bu mesafe çemberin yere olan izdüşümünden ölçülmektedir. Serbest atış çizgisi ise kısa kenara 5,80 metre uzaklıkta olup, çizginin uzunluğu 3,60 metredir.
ABD’de kurulmuş profesyonel basketbol ligi olan NBA’de ise profesyonel basketbol sahası ölçüleri az da olsa farklılık göstermektedir. NBA’de kullanılan sahaların uzun kenarı yani uzunluğu 28,65 metre, kısa kenarı yani genişliği ise 15,24 metredir. Yani Avrupa basketbolu ile NBA basketboluna ait sahaların ölçülerinde sadece santimetreler rol oynamaktadır.
Konuyla ilgili her türlü soru, görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz. Bununla birlikte iletişim sayfamızdaki formu doldurarak ya da admin@sporoptik.com e-posta adresinden mail göndererek bizlere ulaşabilirsiniz.