Ana sayfa » Atletizm » Uzun Atlama Kuralları, Mesafeleri Ve Rekorları
Uzun Atlama Kuralları, Mesafeleri Ve Rekorları

Uzun Atlama Kuralları, Mesafeleri Ve Rekorları

Uzun atlama, yüksek ölçüde hız kazanarak tek adım sıçrayışla en uzak mesafeye ulaşmak için yapılan pist ve alan sporudur. Atletizmin atlama ile ilgili branşlarından bir tanesi olup iyi bir hız, hızlanma, kuvvet, sıçrama kabiliyeti ve denge gerektirir. Uzun atlamanın kuralları, ölçüleri, pist yapısı ve kırılmış rekorlarıyla ilgili detaylı bilgileri içeren yazımıza geçelim.

Uzun Atlama Pisti Nasıldır?

Uzun atlama pisti; hız alma mesafesi, basma tahtası ve kum havuzundan oluşmaktadır. Hız alma mesafesi denilen bölüm 45 metre uzunluğundadır. Bu mesafenin bitiminde 122 santimetre uzunluğunda ve 30 santimetre genişliğinde bir basma tahtası bulunmaktadır. Atlamanın gerçekleştirildiği kum havuzu ise en az 2,75 metre genişliğinde ve 10 metre uzunluğunda olmalıdır.

Atlama Nasıl Gerçekleştirilir?

Atlet koşuya ayakları bitişik ve hafif bir koşu ritmiyle başlar. 45 metrelik mesafenin sonunda hızını alan sporcu, basma tahtasına basarak öne doğru sıçrar. Uzun atlamada sporcuların sıçrayarak havalandıktan sonra uyguladığı en yaygın teknikler “kapanma” ve “makas“tır.

Kapanma tekniğinde sporcu dizlerini göğsüne çeker ve yere düşmeden önce kollarını ve bacaklarını öne doğru uzatır. Makas tekniğinde ise sporcu, havada iken koşmayı sürdürür gibi birkaç adım daha atar. Yere düşerken ayaklarını birbirine yaklaştırır, bacaklarını öne doğru dengeli bir biçimde uzatarak kum havuzuna düşer ve atlayışını tamamlar.

Uzun Atlama Kuralları, Mesafeleri Ve Rekorları
Atlet havada iken kapanma ya da makas tekniğini uygular.

Atlama Ve Ölçüm Kuralları

Uzun atlama ölçümü, basma tahtası ile atletin kum havuzundaki en yakın izi esas alınarak yapılır. Uzun atlamada sıçrayışı tek ayakla yapmak gerekmektedir. İki ayağın birden basma tahtasına değmesi kural ihlalidir. Atlet atlayış sırasında çizgiye kurallara uygun şekilde basıp kum havuzuna atlamalıdır. Eğer ayağı basma tahtasını geçer veya 10 santimetrelik kırmızı alana değerse atlayış geçersiz olur. Uzun atlamada geçersiz atlayışlar kırmızı bayrakla, geçerli atlayışlar ise beyaz bayrakla gösterilir.

Uzun Atlamada Puanlama Sistemi

Uluslararası yarışmalarda üç atlayış sonunda en iyi dereceyi yapan 8 atlet, yeniden üçer atlayış daha yapar. Final olarak adlandırılan bu atlayışlarda en iyi dereceyi yapan atlet yarışmanın galibi olur.

Uzun Atlamada Dünya Rekoru

Uzun atlama hem erkekler hem de kadınlar kategorilerinde ayrı ayrı yapılmaktadır. Bu sebeple dünya rekorları bilgilerini iki kategoride ayrı ayrı vereceğiz. Rekorlar aşağıdaki gibidir:

  • Erkekler Dünya Rekoru – Mike Powell – 8,95 Metre – Yıl: 1991
  • Erkekler Olimpiyat Rekoru – Bob Beamon – 8,90 Metre – Yıl: 1968
  • Kadınlar Dünya Rekoru – Galina Chistyakova – 7,52 Metre – Yıl: 1988
  • Kadınlar Olimpiyat Rekoru – Jackie Joyner – 7,40 Metre – Yıl: 1988

Süratli bir koşunun yanı sıra çeviklik ve güç gerektiren uzun atlama sporunda, olimpiyatlar ile uluslararası ve ulusal düzeyde yarışmalar düzenlenmektedir. Ülkemizde de Türkiye Atletizm Federasyonu (TAF) liderliğinde ve kulüpler bazında yarışmalar gerçekleşmektedir.

Konuyla ilgili her türlü soru, görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz. Bununla birlikte iletişim sayfamızdaki formu doldurarak ya da admin@sporoptik.com e-posta adresinden mail göndererek bizlere ulaşabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir

%d blogcu bunu beğendi: