Hafif atletizm dallarından engelli koşular, koşu pistine eşit aralıklarla yerleştirilmiş engelleri koşarak aşma amacına dayanır. İyi bir performans için son derece ritmik bir koşu temposu gerekmektedir. Bu yazımızda bu atletizm dalının ne olduğunu, nasıl yapıldığını, kurallarını, çeşitlerini ve daha birçok detayı ele aldık.
Engellerin Özellikleri
Engelli koşularda hazırlanan engeller, üst kenarından merkeze doğru 3,5-4 kilogramlık bir güç uygulandığında devrilecek şekilde, bir “L” biçimindedir. Bu tür engeller devrildikten sonra atletin ayağına takılmaz.
Engelli Koşular Ve Disiplinleri
Engelli koşular, özel atletizm stadyumlarının çevresinde, kulvarlara ayrılmış koşu pistinde 100 metre, 110 metre, 200 metre ve 400 metrelik mesafelerde gerçekleştirilirler.
- 100 metre engelli koşularda sadece kadın sporcular yarışırlar. İlk engele kadar olan mesafe 13 metre, engeller arası mesafe 8,5 metredir. Her biri 84 santimetre yüksekliğinde 10 adet engelin yer aldığı bir koşudur. Son engelle bitiş çizgisi arası 10,5 metredir.
- 110 metre engelli koşularda erkek sporcular yarışırlar. İlk engele kadar olan mesafe 13 metre 72 santimetredir. Engeller arası mesafe 9 metre 14 santimetredir. Bu yarışmalarda, her biri 106,7 santimetre yüksekliğinde 10 adet engel yer alır. Son engelle bitiş çizgisi arasıysa 14 metre 2 santimetredir.

- 200 metre engelli koşular, olimpiyat yarışmalarına dahil değildir. Çıkış yeri ile ilk engel arasındaki mesafe 18 metre 29 santimetre, pistte yer alan 10 engelin her biri 76,2 santimetre yüksekliğindedir ve 18 metre 29 santimetre arayla yerleştirilmiştir. Son engelle bitiş çizgisi arası ise 17 metre 10 santimetredir.
- 400 metre engelli koşular, diğer disiplinlere göre sürati daha düşük bir koşudur. Bu koşularda 91,40 santimetre yükseklikte 10 engel, 35 metre arayla yerleştirilmiştir. İlk engele kadar olan mesafe 45 metre, son engelle bitiş çizgisi arası 40 metredir.
Engel Koşusunun Kuralları
Engelli koşular esnasında atlet;
- bacağını veya ayağını engelin yanından geçirirse,
- ayağı ya da eliyle kasıtlı olarak bir engeli devirirse,
- kendi kulvarına ait olmayan bir engeli atlarsa diskalifiye olur.
Tüm disiplinlerde engellerin üzerinden düzgün bir hızla ve ahenkle geçmek önemlidir. Bitiş çizgisini ilk geçen atlet yarışmayı kazanmış olur.
Atletizm dallarından iyi bir koordinasyon ve dikkat gerektiren engelli koşular, ülkemizde Türkiye Atletizm Federasyonu (TAF) bünyesinde etkinlik ve faaliyetlerini sürdürmektedir. Konuyla ilgili her türlü soru, görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz. Bununla birlikte iletişim sayfamızdaki formu doldurarak ya da admin@sporoptik.com e-posta adresinden mail göndererek bizlere ulaşabilirsiniz.