Bayrak koşusu hiç şüphesiz, atletizmin seyir zevki en yüksek ve en heyecanlı dallarından birisidir. Özellikle uluslararası turnuvalarda heyecan dolu anlar yaşanmasına sebep olan bu yarışlarla ilgili ne kadar şey biliyoruz? Kulları nelerdir, kaç metre mesafede koşulur? Gelin şimdi bayrak yarışları ile ilgili detaylı bilgileri içeren yazımıza geçelim.
Bayrak Koşusu Nedir?
Bayrak yarışları dört sporcudan oluşan koşu takımları arasında düzenlenir. Amaç, her bir koşucunun kendi mesafesini tamamladıktan sonra, elindeki sopayı (bayrak çubuğu, stafet) sıradaki takım arkadaşına devretmesidir. Bayrağı bitiş çizgisine ilk önce getirmeyi başaran takım yarışın galibi olur.
Stafet (Bayrak Çubuğu): Bayrak yarışlarında kullanılan sopaya bayrak çubuğu ya da stafet adı verilmektedir. Ahşap veya metalden yapılan, içi boş silindir şeklindeki stafet, 30 santimetre uzunluğunda, 120 milimetre çapında ve 50 gram ağırlığındadır.
Koşu Mesafeleri Ve Kurallar
Bayrak koşusu, özel atletizm stadyumlarının çevresinde kulvarlara ayrılmış, elips biçiminde 400 metrelik koşu pistinde gerçekleştirilir. Bayrak yarışları 4×100 metre ya da 4×400 metre olmak üzere iki kategoride yapılır. Yarışlar çıkış takozu üzerinde hareketsiz duran yarışmacıların, tabanca patlamasıyla aldıkları startla başlar.
4×100 Metre Bayrak Yarışları
4×100 metre bayrak koşusunda dört koşucu, 100 metrede bir bayrak çubuğunu devrederek yarışır. Her kulvarda 20 metrelik bayrak değiştirme bölgeleri işaretlenmiştir ve değişikliklerin bu bölgelerde yapılması zorunludur. Atletler koşunun başından sonuna kadar kendi kulvarlarında kalmalıdırlar. Ayrıca hiç bir atlet yarışmada bir bölümden fazla koşamaz. 4×100 metre bayrak koşusu yarışlarında sopa değiştirmeye “kör aktarım” da denilmektedir. Bunun nedeni, alıcının sopayı getiren arkadaşıyla görsel temas kurmamasıdır.


4×400 Metre Bayrak Yarışları
4×400 metre bayrak yarışlarındaysa koşucular, 400 metrelik bir turu tamamladıktan sonra bayrağı takım arkadaşlarına teslim ederler. 4×100 metre yarışından farklı olarak, koşucular arkasını dönüp gelen takım arkadaşından bayrağı alabilmektedir.
Yere düşen sopanın diğer koşucuları engellememek şartıyla yerden alınıp koşuya devam edilmesine izin verilir. Herhangi bir takım kasıtlı ya da kasıtsız engelleme yaparsa veya bayrak değiştirirken yardımlaşırsa takım halinde diskalifiye edilirler.
Takım halinde işbirliği ve dayanıklılık gerektiren bayrak koşusu yarışları; olimpiyatlarda, uluslararası turnuvalarda ya da ulusal çapta düzenlenen turnuvalarda koşulan bir yarış türüdür. Ülkemizde de Türkiye Atletizm Federasyonu (TAF) liderliğinde ve kulüpler düzeyinde çeşitli yarışma ve turnuvalar düzenlenmektedir.
Konuyla ilgili her türlü soru, görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz. Bununla birlikte iletişim sayfamızdaki formu doldurarak ya da admin@sporoptik.com e-posta adresinden mail göndererek bizlere ulaşabilirsiniz.